Ja! Een septische put kan inderdaad zijn limieten bereiken. Wat de symptomen van een te volle put zijn, leer je in dit kort, maar verhelderend artikel.
Je spoelt je toilet door, maar je krijgt het water amper of niet weg, integendeel: het water stijgt en als het al zakt, dan zakt het zeer langzaam. Dat is al een belangrijk teken aan de wand. Dit symptoom zou al een belletje moeten doen rinkelen.
Als de septische put vol is, dan kan het toilet bij het doorspoelen geen lucht meer aanzuigen. Dat heeft tot gevolg dat het toilet de lucht probeert te ‘trekken’ in de eigenlijke wc-pot zelf. Dat veroorzaakt een klokkend geluid. Dat klokkend geluid kan trouwens ook opduiken bij lavabo’s of ander sanitair, maar dan enkel als de sifonput vol is.
Zit er geen ontluchting op de afvoer, dan kan dat ook resulteren in een klokkend geluid, zoals hierboven aangehaald.
Als je een paar zaken indachtig bent, dan krijg je - in principe - nooit te maken met een te volle septische put. Het is een kwestie van logisch nadenken. Septische putten, en bij uitbreiding het sanitair, zijn allergisch voor haar, zeepresten, vochtige doekjes, benodigdheden voor de vrouwelijke hygiëne, te dik toiletpapier, ... Sanitair is in hoofdzaak bedoeld om water toe of af te voeren. Alles wat daarbuiten valt, kan voor problemen zorgen.
Het is aangeraden om je septische put periodiek te laten uitzuigen. Afhankelijk van de grootte van de put, de grootte van het gezin en nog een aantal andere belangrijke parameters, plan je best om de zoveel jaar een lediging in. In de meeste situaties zal eens in de drie à vier jaar voldoende zijn. Let vooral op de symptomen. Herken je er een van, grijp dan meteen in.
Bel ons 24/7
2025 Derudder Cleaning NV | Algemene voorwaarden | Privacy policy | supported by In The Lead